-
franek - 12-11-2005
Eric Clapton, Jack Bruce (Cream)
Mick Flootwood, Peter Green (Fleetwood Mac)
Mike Taylor (Rolling Stones)
dwóch wiedziałem, reszta mowi Wikipedia
-
Tomash - 12-11-2005
Twoja kolej Franek
-
franek - 12-12-2005
No, to będzie (myślę) dość trudne, to będzie dużo.
Ten człowiek w latach 1969-1972 nagrał trzy płyty (mieszanina folka i jazzu), które uważane są za kamienie milowe, (a szczególnie ostatnia, uznaje się ją wręcz za kanon gatunku, bardzo trudno dostępna poza internetem) i stały się inspiracją dla sporej części dzisiejszej sceny alternatywnej, zarówno tej mniej znanej, jak i tej bardziej (np Placebo), a nawet rodzimego Myslovitz (sam Rojek bardzo lubi w/w). W 1974 roku ów muzyk przedawkował leki antydepresyjne i zmarł. Podaj jego imię i nazwisko.
Podpowiedź: covery piosenek tego pana robił niejaki Steven Wilson.
-
Tomash - 12-12-2005
Tim Buckley?
-
franek - 12-12-2005
nie
-
seelenleib - 12-12-2005
Nick Drake (rezygnuje z zadawania pytan

)
-
franek - 12-12-2005
Tak
W takim razie, kto teraz zadaje pytanie ?
-
Kamael - 12-23-2005
Przyklejam temat (przynajmniej na próbę, a jeśli ta propozycja, którą podsunął mi Nivo nie wypali - odkleję), może będzie się cieszył większą popularnością.
Niech ktoś zada pytanie.
-
KubusPuchatek - 12-23-2005
To moze cos prostego zeby quiz mogl dalej ruszyc :
Jak nazywal sie film w ktorym zagral zespol The Yardbirds (scena w ktorej grali w malym klubie ) ? Jak nazywal sie kawalek ktory zagrali i jak nazywali sie gitarzysci ktorzy wowczas grali ?
-
Kamael - 12-23-2005
A więc: ten film to "Powiększenie", grali wtedy Jimmy Page oraz chyba Jeff Beck. The Yardbirds wystąpiło w zastępstwie za The Who. Nie wiem tylko jaki utwór zagrali...
O tym filmie kiedyś czytałem, te informacje mgliście pamiętam, więc mogę się mylić.
-
Jeszcze tylko utwor ;] Ale powiem odpowiedz , ze bylo to " The Train Kept A Rollin' " ale wystapily problemy z kwestiami autorskimi tej starej piosenki rockowej , wiec musiano zmienic tekst i przerobic nazwe na "Stroll On " . Wiec odpowiedz zaliczam i Twoje kolej
-
Kamael - 12-23-2005
Skąd zaczerpnął swą nazwę zespół Pink Floyd i kiedy (oficjalnie) z zespołu odszedł Syd Barrett?
-
buubi - 12-23-2005
Pink Anderson i Floyd Council to dwaj amerykańscy bluesmani, których słuchał Syd Barret. Tenze opuścił PF po gwiazdkowym koncercie w londyńskiej hali Olympia w 1967 roku, z powodu "permamentnego oderwania od rzeczywistości". Mogę zadawać ?
-
Nazwa Pink Floyd wziela sie od tego , ze gdy Barrett i jego swita zastanawiali sie nad nazwa zespolu , wybrali dwie plyty starych bluesmanow na chybil trafil z jego kolekcji ( był to Pink jakistam i Floyd Council z tego co pamietam ) . I tak zrodzila sie na poczatku nazwa The Pink Floyd Sound ale na prosbe menagerow zostala skrocona .
A Barrett opuscil zespol 2 marca 1968 roku , z powodu uzaleznienia od narkotykow , schizofrenii itd. Po prostu nie byl w stanie grac.
-
Kamael - 12-23-2005
Oczywiście, buubi - Twoja kolej. Dodam tylko, że oficjalnie odejście ogłoszono 2 marca 1968 roku (tak jak dopisał Kubus).
Czekamy

.