-
Ramone - 05-08-2007
No najgorsze jest to ,że właściwie nie mam pojęcia.Mój temat brzmi "Motyw szaleńca i jego funkcje na przykł. wybranych utw. literackich."
Czyli....w jakim celu użyte chyba ...niewiem
-
-Rene- - 05-08-2007
Jak na mój rozum to byłoby coś w tym stylu:
Cytat:Motyw Szaleństwa
Mitologia
Herakles w wywołanym przez Herę napadzie szału- zabija swoją żonę oraz dwójkę dzieci.
Shakespeare- "Hamlet"
Szał jest sposobem na ukrycie prawdziwych myśli i zamiarów.
Mickiewicz- "Romantyczność"
Karusia oszalała po śmierci swego ukochanego Jasieńka.
Mickiewicz- "Dziady" cz. V
Szaleństwo Gustawa jest wynikiem niespełnionej miłości.
Słowacki- "Kordian"
Przebywając w domu wariatów zdaje sobie sprawę, że jego czyn jest tak szalony jak pozostałych wariatów.
Krasiński- "Nie- Boska komedia"
Szaleństwo Marii zaczyna się, gdy Mąż opuszcza dom.
Nałkowska- "Granica"
Justyna w związku z usunięciem ciąży popada w chorobę psychiczną.
Od siebie mogę dodać "Lot nad kukułczym gniazdem" (gdzie masz do czynienia z całym szpitalem wariatów) plus Makbeta i jego Lady. A propo Bułhakowa to Iwan na samym początku dostaje schizofrenii po spotkaniu z Wolandem, potem epizodyczne postacie: bufetowy od "sandacza drugiej świeżości" (czy tam innej ryby, nie pamiętam dokładnie), lekarz do którego owy bufetowy się udaje, załoga teatru i inne szumowiny tysz.
-
sylvicious - 05-08-2007
Wybierz expose premierów, jest taka książka Siewierskiej-Chmaj. Będziesz mieć materiał na całą pracę. Ciekawe będzie i życiowe.
-
Ghost_82 - 05-09-2007
G. Masterton - "Szary Diabeł"
-
karakas - 05-09-2007
Człowiek, który nie ma nic do stracenia, bywa groźny.
-Johann Wolfgang von Goethe
Zważcie jegomość - odparł Sanczo Pansa -
że to, co tam się ukazuje,
to nie żadne olbrzymy, ino wiatraki.
-Miguel de Cervantes Saavedera
Samotność, prawdziwa samotność bez złudzeń, to stan poprzedzający obłęd lub samobójstwo.
-Erich Maria Remarque (Paul Remarque)
...gdybym przestał być "oszołomem", wówczas ojciec wstałby z grobu i dałby mi po pysku. -Waldemar Łysiak
... jest we mnie miłość. . . cale mnóstwo. . . ale jest i gniew. . . nie uwierzyłbyś, gdybym ci powiedział ile gniewu. . . daj mi miłość, albo nie będę dłużej tłumił tego gniewu. . .
-Mary Shelley Frankenstein
No to tyle mi się z szaleństwem kojarzy. Ale masz świetny temat. Mi by się to pisało z wielką przyjemnością.
A co do funkcji szaleństwa( szaleńca) to na pewno chodzi o twórczość. Ja bym raczej pisała o szaleństwie jako narządziu miłości i nienawiści, ale nie ważna.
-
Przemek87 - 05-09-2007
Książki Adama Bahdaja - to jest dopiero TRU kult !!!
-
Pearl - 05-09-2007
Ghost_82 napisał(a):G. Masterton - "Szary Diabeł"
Ta książka jest ZAJEBISTA! ;]
Ja się zbieram pomału do 'Ludzi Bezdomnych' ...
-
Valhalla - 05-09-2007
Cytat:Ja się zbieram pomału do 'Ludzi Bezdomnych' ...
WSPÓŁCZUJĘ!
-
Pearl - 05-09-2007
Hihi, dziekuję ;]
-
-Rene- - 05-09-2007
Jasne, Żeromski i te jego wymysły. Jakieś kurwa brzozy rozjebane i inne "muszę być sam jeden żeby obok mnie nikt nie był, nikt mnie nie trzymał..." Nic tylko współczuć.
Idę poczytać Cosmopolitan albo lepiej Panią Domu
-
Valhalla - 05-09-2007
chujowa ksiazka, jak wiekszosc lektur zreszta, wiec nie wiem czemu jedziesz ta swoja pseudoironia.
-
-Rene- - 05-09-2007
W sumie jebać ironię. Powiedz co wg. ciebie jest w niej "chujowe"? No i w większości lektur.
-
Valhalla - 05-09-2007
skoro tak namietnie czytujesz stachure to powinnas wiedziec, dlaczego zeromski jest chujowy. no i wiekszosc lektur.
-
-Rene- - 05-09-2007
Co ma piernik do wiatraka? I no skąd masz te wieści, że czytam tylko Stachurę? Bo ja bym się nawet pokusiła o stwierdzenie, że na tle innych, przeczytanych przezemnie książek Stachura wychodzi (ilościowo) dość blado. No, ale... skoro z Żeromskiego taki chuj, a lekturami można sobie podetrzeć dupę już z założenia, to chyba i dalsza dyskusja nie ma większego sensu.
-
Valhalla - 05-10-2007
czytanie ze zrozumieniem sie klania. nie napisalam ze czytasz TYLKO stachure.
wiesz jakie sa dobre lektury? Nie? to ja ci powiem. Dżuma, Mistrz i Małgorzata, Proces, Makbet, Ferdydurke, Tango, Zbrodnia i Kara. I troche wierszy (glownie baczynski, staff, lesmian, twardowski, herbert, rozewicz)
a nie zeromski.