Forum Rockmetalshop
Black / Death (?) - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Black/Death (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-black-death)
+--- Wątek: Black / Death (?) (/thread-black-death)

Strony: 1 2 3

- Prisca - 06-06-2004

Acrid napisał(a):Jezeli nie zauwazycie roznicy, to chyba naprawde slon Wam nadepnol uszko Wink

Skąd wiedziałęś o słoniu.. ? hehe TongueBig Grin

black/death - Vilczymor - 06-07-2004

Jeżeli zespół gra pomieszanie black i death mówi się po prostu że grają black/death \m/ tak samo z innymi pomieszaniami no ale mniejsza z tym. Nie szufladkujmy 8)

- Anonymous - 06-08-2004

Acrid napisał(a):
Prisca napisał(a):no mój kumpel twierdzi, że to się różni wokalem, ale kurde jak on to rozróżnia to nie wiem ;]

Porzadny decior zazwyczaj jest groulowany,.. w blacku to naprawde rzadko wystepuje, a jezeli wystepuje, to zazwyczaj sie mowi ze jest on black-death'owy Wink Szufladkwoanie sux! Wink

A co do tekstow, nie zawsze sa satanistyczne,.. przeciez nawet byc nie musza Wink

Po pierwsze: Growlowany moze??
Po drugie: A jak nazwiesz hmm "spiew" black metalowych kapel?? To też growling

Deathowy jest mocniejszy - blackowy bardziej "skrzeczący"
Co do tematyki tekstów... Niech mi nikt nie mówi że po tekstach rozpoznaje się rodzaj muzyki... Immortal, praktycznie zero satanizmu - sama poezja, a jeden z najbardziej znanych i najlepszych zespołów black metalowych...

Vilczymor - 100% racji...

Death: Bardzo szybka - zazwyczaj monotonna perka, gitary mocne, growl mocny

Black: "skrzeczacy" growling, bardziej melodyjne, perka tez szybka, ale nie az tak monotonna...

- Acrid - 06-08-2004

Saint napisał(a):Po drugie: A jak nazwiesz hmm "spiew" black metalowych kapel?? To też growling

Moze to i growling, ale napewno inny,.. Chyba mi nie powiesz ze nie rozroznisz kapeli *czysto* death'owej, od tej czysto black'owej... Nie mowie tutaj o tych, co lacza klimaciki,.. Zreszta, dla mnie to i tak malo wazne, nie liczy sie co gra kapela, tylko jak Wink

Chyba tyle Wink

- Miriam - 06-09-2004

Kiedyś natknęłam się w tv na reportaż, w którym był kawałek relacji z festiwalu (bodajze z Niemiec) zespołów black metalowych. Niby nic dziwnego, ale jak sie dowiedziałam, że wokaliści nie śpiewali w chwale szatanowi, a Bogu to szczęka mi opadła.

- Karina - 06-09-2004

Chrześcijański black to najgorsza kaszana...Jeszcze dath jak death ale black...Pożal sie panie szatanie... :?

- nosferatu - 06-09-2004

Miriam napisał(a):Kiedyś natknęłam się w tv na reportaż, w którym był kawałek relacji z festiwalu (bodajze z Niemiec) zespołów black metalowych. Niby nic dziwnego, ale jak sie dowiedziałam, że wokaliści nie śpiewali w chwale szatanowi, a Bogu to szczęka mi opadła.
Ja nie musze szukac az w Niemczech - w moim rodzinnym (naprawde nieduzym) miescie jest kapela, ktora gra chrzescijanski death... Byla tez kapela ktora grala chrzescijanski hard-core - no ale takich kapel w Polsce, to jak psow bylo zawsze (nie obrazajac ani psow, ani tych kapel Big Grin )

- seth - 06-10-2004

heh ... racja .. szufladkowanie sucks!!!
death to bardzo ciezkie gitary i growling z ktorego malo co sie rozumie ...
w blacku są chory, klawisze, wporzadku spiew [heh] i fajny klimat!!

dla mnie death jest troche nudny bo wszystko brzmi tak samo. ale to tylko moje zdanie ... w sumie stare plyty Theriona [dwie pierwsze] sa calkiem dobrym death'em. ale i tak nie podchodzi mi za bardzo taki gatunek ...

pozdr

PS chociaz growl w niektorych kawalkach [nie tylko death'owych] jest super !!!

- Niccer - 06-10-2004

Chrzescijanski death metal - jak to brzmi, i jaki ma sens... Juz nie maja czego wymyslac zeby tylko zwrocic na siebie uwage.

- Vilczymor - 06-11-2004

heh, chrześcijański black metal - to jest niezłe

- Karina - 06-11-2004

to jest żałosne...

- Dark - 06-11-2004

Crzescijański death raczej złe co następne chrzescijański Satanic Black Metal Angry

- kr3ator - 06-11-2004

Czytałem gdzieś, że zespoły black metalowe oficjalnie walczą z kościłem, a death'owe mają też tam takie teksty ale nie walczą jawnie z kościołem. A jak dla mnie to na pewno różnią się wokalem i wspomnianymi chórkami itp. w blacku.

- Piorun - 06-11-2004

Mam pomysł zapraszam wszystkich do założenia wirtualnego bractwa chrześcijańsko - satanistyczno - pogańsko - narodowo - socjalistyczno - prawdziwo - pozersko - komunistycznego -blacko - defo metalowego cos jeszcze a hipho(disco)POLOWEGO co wy na to? Chszescijański death lub o zgrozo black nigdy nie będzie prawdziwy!!!!!! to tak jakby w kościele księdzunio chwalił Szatani!! SIŁA SŁOWIAN!!!!!!!!

re - Kaco - 06-11-2004

Chrzecijański-Black lub też Death Metal jest nazywany Albo White,albo Christian Metalem Big Grin