-
Frustra - 03-30-2005
Lech napisał(a):DeMoN.|. napisał(a):Lech napisał(a):przytlaczajacy, spowolniony, ale death
trochę spowolniony heavy/thrash: Candlemass
no juz dobrze, dobrze, poszukam tego Candlemass i poslucham, bo zameczysz ludzi
Czemu od razu "zamęczysz"? Przecież Candlemass jest całkiem niezłe... ale ogólnie jak ktoś jest depresyjny powinien doom omijać... jak w bajce, rycerz słuchający doom metalu przeraził się smoka, wpadł w depresje i popełnił samobójstwo. Dobra, sorry za offtop.
Jeszcze może być My Diyng Bride, choć znam raptem z 5 kawałków...
-
Lech - 03-30-2005
Frustra napisał(a):Lech napisał(a):DeMoN.|. napisał(a):Lech napisał(a):przytlaczajacy, spowolniony, ale death
Czemu od razu "zamęczysz"? Przecież Candlemass jest całkiem niezłe... ale ogólnie jak ktoś jest depresyjny powinien doom omijać... jak w bajce, rycerz słuchający doom metalu przeraził się smoka, wpadł w depresje i popełnił samobójstwo. Dobra, sorry za offtop.
napisalem to z ironia przeciez
-
Frustra - 03-30-2005
Lech napisał(a):Frustra napisał(a):Lech napisał(a):DeMoN.|. napisał(a):Lech napisał(a):przytlaczajacy, spowolniony, ale death
napisalem to z ironia przeciez
dobra... tylko że wiesz... nie przesadzaj z ironią bo słuchacze DOOM metalu wpadną w depresję
ok, sorry, nie złośćcie się...
-
Lech - 03-30-2005
z ta depresja to nie przesadzaj
az tacy przybici nie chodzimy
-
Frustra - 03-31-2005
właśnie widać po Twoim avatarze
(i właśnie dlatego Ja avataru nie mam
)
-
Vlkodlak - 03-31-2005
och nieszczęsny łez padole! co ja tu czytam <idzie skoczyć z wieżowca>. Albo nie... romantyczniej będzie utopić się w rzece. Hm...ale brudna jest.. Zostaje rzucić się pod rower. O...
A tak wracając do tematu
Doom to jeden z moich ulubionych nurtów. Przede wszystkim MDB i Anathema. Lubię też November's Doom, Antimatter ma fajny klimat chociaż wokal mógłby być ciekawszy. Candlemass też nie pogardzę ;]
Amorphis kiedyś słuchałam, pamiętam że mi się podobało, ale czy to był doom? Paradise Lost nawet znośny, chociaż trochę mi się znudził (ni cholery nie widzę w tym doom'u
). A jeśli PL to zawsze kojarzy mi się z Katatonią.
-
Lech - 04-01-2005
Frustra napisał(a):właśnie widać po Twoim avatarze (i właśnie dlatego Ja avataru nie mam )
powiedzialem "az tacy przybici"
troszke to moze i tak
-
Tomash - 06-05-2005
Zależy co rozumiemy pod pojęciem "Doom metal" bo określa się tym mianem arówno rzeczy typu My Dying Brde, Anathema, Tiamat, jak i Trouble, Candlemass, Electric Wizard, Cathedral, Pentagram, Sheavy które ja nazwałbym raczej stoner rockiem(to troche tak jak z tym power metalem). Ale i tak wiadomo, że najlepszy jest Candlemass
-
deathless - 06-05-2005
Tomash napisał(a):Ale i tak wiadomo, że najlepszy jest Candlemass
Yhym
-
Ymir - 06-07-2005
Cytat: A jeśli PL to zawsze kojarzy mi się z Katatonią.
Czemu? Katatonia jest szwedzka...
Tak, doom to to co Ymir lubi najbardziej...
Moje ulubione bandy to (żeby nie zaśmiecać wymienię tylko cztery): stara Anathema (do płyty SIlent Enigma włącznie), Katatonia, Paradise Lost (głównie starszy, aczkolwiek młodszym też nie wzgardzę), no i Lacrimas Profundere (tylko na pierwszych płytach).
Prośba do modów: Przenieście ten topic do forum gotyckiego, tam bardziej by pasował, niż obok HH
-
Tomash - 06-07-2005
Ymir napisał(a):Prośba do modów: Przenieście ten topic do forum gotyckiego, tam bardziej by pasował, niż obok HH
Wykaż wspólne z gotykiem cechy takich zespołów jak Cathedral, Candlemass, St. Vitus, Pentagram, Trouble, Electric Wizard, to pogadamy
Anathema i jej podobne BYŁY zespołami Doomowymi, ale już nie są. Doom to nie, a już na pewno nie tylko Paradise lost i takie rzeczy, podstawy tego gatunku to ciężki sabbathowy riff, średnie tempa i grobowy nastrój, ale nie wywołany "mrocznymi klawiszami"... może się czepiam, ale nie lubie degenerowania pewnych pojęć, mierzi mnie, jak dowiaduje się że Sonata Arctica to power, a Łityn temptejszyn to gotyk(litości!), a Good Charlotte - punk.
-
Ymir - 06-07-2005
Cytat:Anathema i jej podobne BYŁY zespołami Doomowymi, ale już nie są.
Dlatego też w moim poście piszę:
Cytat: stara Anathema (do płyty SIlent Enigma włącznie)
Cytat: Paradise Lost (głównie starszy
Cytat: Lacrimas Profundere (tylko na pierwszych płytach)
Cytat: może się czepiam, ale nie lubie degenerowania pewnych pojęć
Nic takiego nie uczyniłem. Zaproponowałem tylko przeniesienie tematu do działu na forum, do którego jest w miarę podobny (niektóre zespoły bardziej, niektóre mniej, niektóre wogóle), a który to dział jest zdecydowanie najmniejszy spośród wszystkich "metalowych" na forum. Przenieście to gdziekolwiek, bo uważam że DOOM będzie prezentował się lepiej obok gotyku, deatha itp. niż w dziale inna muzyka (doom
METAL na METALOWYMforum w dziale inna muzyka obok HH!!!) niż obok HIp Hopu! Poprostu boli mnie umieszczanie w takim miejscu jednego z moich ulubionych gatunków muzycznych.
Cytat:mierzi mnie, jak dowiaduje się że Sonata Arctica to power, a Łityn temptejszyn to gotyk(litości!), a Good Charlotte - punk.
Nic takiego także nigdy nie sformułowałem.
Cytat:Wykaż wspólne z gotykiem cechy takich zespołów jak Cathedral, Candlemass, St. Vitus, Pentagram, Trouble, Electric Wizard, to pogadamy
O czym ty chcesz rozmawiać?!
-
Necro Desecrator - 06-07-2005
EPICUS....
DOOMICUS.....
METALICUS!!!!
-
Lech - 06-07-2005
Candlemass jednym slowem! jak najbardziej! miazdzacy w swej formie