- Arion - 08-26-2005
O_O
Jałokim, słów mi zabrakło, naprawdę ;)
lubię popatrzeć na dobre, ładne prace.
-
Jałokim - 08-26-2005
dziękuję :]
tylko czuje że piszesz o portrecie, a nie uważam by było w nim coś co zasługuje na pochwałe. To kicz robiony pod pubikę dla zarobku

mam nadzieje zę 'zaskoczony przy sraniu' się spodoba gdy go skończe, bo w tamto zamierzam włożyć dużo pracy
-
Poltergeist - 08-27-2005
Jalokim napisał(a):mam nadzieje zę 'zaskoczony przy sraniu' się spodoba gdy go skończe, bo w tamto zamierzam włożyć dużo pracy
Mi sie podoba malowanie. Sam bede musial pobawic sie farbkami tyle ,ze olejnymi ;p
Ostatnio bawie sie troche i rysuje jakiegos kolesia. Jak skoncze to pokarze , ale ostrzegam ze to pelen surrealizm bedzie ^^.
Jalokim napisał(a):Rysuj z natury, to nauczy cie dużo wiecej niż rysunek wzorowany na czymś co już jest prawie gotowe bo obiekt jest już przeniesiony na płaszczyznę, a to znaczy że masz z bani najtrudniejszą robote.
Rysuje ostatnio z wyobrazni
I zgadzam sie ,ze takie przerysowywanie slabo rozwija - szczegolnie jesli sie przerysowuje czyjes rysunki :X Ale z drugiej strony ja dzieki narysowaniu j. sparrowa nauczylem sie w koncu rysowac realistyczne oczy
Ps. jalokim > ty tez jestes samoukiem ? bo twoje prace na to nie wskazuja
- Arion - 08-27-2005
Jałokim napisał(a):dziękuję :]
tylko czuje że piszesz o portrecie, a nie uważam by było w nim coś co zasługuje na pochwałe. To kicz robiony pod pubikę dla zarobku :o
mam nadzieje zę 'zaskoczony przy sraniu' się spodoba gdy go skończe, bo w tamto zamierzam włożyć dużo pracy
rozwalił mnie właśnie 'zaskoczony przy sraniu' - wcześniej za wartość humorystyczną, a teraz kiedy zobaczyłam jak wypełniasz pracę kolorem, zostałam bezczelnie, acz zasłużenie, rzucona na kolana ;]
naprawdę - respect, zi0m XD
-
Jałokim - 08-27-2005
Poltergeist napisał(a):Rysuje ostatnio z wyobrazni
I zgadzam sie ,ze takie przerysowywanie slabo rozwija - szczegolnie jesli sie przerysowuje czyjes rysunki :X Ale z drugiej strony ja dzieki narysowaniu j. sparrowa nauczylem sie w koncu rysowac realistyczne oczy 
przerysowywanie czyichś rysunków potrafi również rozwijać, zwłaszcza gdy sie zaczyna, bo uczy jak wykorzystywać pewne triki, uproszczenia tak by dodawały odrobinę realizmu. Jesli jakiś rysunek ci siębardzo podoba to jego skopiowanie pomoże ci zrozumieć jak dany rysownik stworzył takie cudeńko, a to na pewno zawsze rozwija (o ile uda sie w miare poprawnie skopiować ;P

). Ale to tylko na krótka mete, nie można stale kogoś naśladować. Żeby zrobić coś czego jeszce świat nie widział trzeba wykreować swój własny styl, a im mniej na niego wpływów mieli inni rysownicy/rysownik, tym oryginalniejszy będzie. Dla tego lepiej ćwiczyć na naturze, tym bardziej jeśli chcesz rysować surrealistycznie!
Poltergeist napisał(a):Ps. jalokim > ty tez jestes samoukiem ? bo twoje prace na to nie wskazuja 
w 3, 7 i 8 klasie podstawówki chodziłęm na kółka plastyczne więc chyba nie można mnie nazwać samoukiem ;P Dodatkowo uczyłem się przez rok w Łomżyńskim liceum plastycznym tylko że te "uczyłem" to wypada w cudzysłow wziąć, więc stamtąd nie wyniosłem nic prócz kilku tabliczek wskazujących drogę ewakułacyjną i kupy zajebistych znajomych

Wszystkie podstawy takie jak różne rodzaje perspektyw, siatka tworząca ciało i twarz człowieka w różnych przedziałach wiekowych i tym podobne zostały mi wpojone właśnie gdy byłem w 3 klasie. Pamiętam że to jak tworzy się cień już wiedziałem przed przyjściem na kółko co mile zaskoczyło moją ticzerke

Teraz wiele sie ucze oglądając i konentując mase prac użytkowników Digarta (
www.digart.pl). Najwięcej potrafie wniosków ywciagnąć właśnie podczas komentowania. Pisze o wadach i zaletach rysunku i w ten sposób dowiaduje sie co mi sie podoba, a co nie. Takie rzeczy mocno zakorzeniają mi się w pamięci i czasem udaje mi sie uniknąć błędów które popełnił ktoś na wcześniej komentowanej przezemnie pracy. Czasami, kiedy się nudze w autobusie, idąc przez miasto, lub gdziekolwiek indziej gdzie moge popserwować dużą ilość twarzy, to staram sie w wyobraźni prześledzić rysy twarzy różnych ludzi, wyobrażam sobie jak wyglądały by na płaszczyźnie, jakie proporcje kolorów musiałbym dobrać by stworzyć daną barwę i tym podobne bzdety. To też bardzo dużo uczy, przynajmniej mnie. Ale oczywiście teoria nigdy nie zastąpi doświadczenia zdobytego na polu bitwy, ale zawsze troszeczkę moze wspomóc
I jeszcze chce zwrócić uwagę na to że poziom rysownika nigdy nei mówi o tym czy jest samoukiem, czy jest już po ASP. Dajmy na to tą kolesiówę:
http://www.digart.pl/pokaz.lista.php?userid=katea Ja byłem przekonany o tym że jest studentką siakegos ASP, bo do tej pory to czy ktoś przygode z rysowaniem przechodził bez ukierunkowania poznawałem po kilku drobiazgach takich jak linie pomocnicze i tym podobne teoretyczne zdobycze, a ona je stosuje, ale nauczyła się tego sama
Znaczy to zę skoro nikt ci nie podpowiedział co i jak to nie skazuje cie na lipną twórczosć. Ćwicząc, a tym samym ucząc się z każdym następnym rysunkiem stajesz się lepszy jak Son Goku po każdej walce
Arion napisał(a):rozwalił mnie właśnie 'zaskoczony przy sraniu' - wcześniej za wartość humorystyczną, a teraz kiedy zobaczyłam jak wypełniasz pracę kolorem, zostałam bezczelnie, acz zasłużenie, rzucona na kolana ;]
naprawdę - respect, zi0m XD
w takim zrazie jeszcze mi milej :]
-
pawn888 - 08-27-2005
Jałokim napisał(a):zacząłem się bawić w kolorowanie "Zaskoczonego przy sraniu" (W KOŃCU!
) i musze skromnie powiedzieć że całkiem mi sie podoba. Zwłaszcza że farbami BARDZO rzadko maluje (w ciagu ostatnich 5 lat to były 3 rysunki... ta zabójcza częstotliwosć powtarzała sie przez całe moje życie wiec ogólnie bardzo mało malowałem, ale szybko się ucze).
Oczywiście ten smoczysław jeszcze mocno roboczy jest i nie należy go jako skończonego traktować, ale jest juz ogólny zarys i da siedomyślić jak to w fiuczer będzie wyglądać
http://img106.imageshack.us/img106/5395/zpscoolor19kk.jpg
oczywiście plakatówka na A3
pomimo ze nie lubie jasnych tapet to jak to zobaczylem odrazu se ustawilem :d fajny szmoczek (:
-
Jałokim - 08-27-2005
pawn888 napisał(a):pomimo ze nie lubie jasnych tapet to jak to zobaczylem odrazu se ustawilem :d fajny szmoczek (: 
też nei lubie jasnych tapet

z resztą jak na mój gust to nei tylko ta biel przeszkadza w ustawieniu tego na tapetke, bo mozna powiedzieć że ledwo dziubłem tego smoka, a przeca cały rysun jeszcze do pomalowania jest (a ja znów przerwałem prace i nie ruszyłem jej od momentu zeskanowania

:p). Jedyne co sie niewiele zmieni to pewnie okolice pasa barkowego i "ręce". Je niewiele poprawie w trakcie, ale np głowa będzie zupełnie inna, tutaj se tylko grunt przygotowałem, bo jest w cieniu skrzydła wiec musi być znacznie ciemniejsza.
jak skończe to moge to bardziej przystosować do roli tapety, jak nadal będzie się podobać :]
-
Mariusz P. - 08-27-2005
Jałokim napisał(a):"a przeca cały rysun jeszcze do pomalowania jest (a ja znów przerwałem prace i nie ruszyłem jej od momentu zeskanowania :p)"
Ale stary pomaluj cały ten obrazek to bedzie zajebiście wyglądal...
-
Jałokim - 08-27-2005
spoko, spoko. To tyko kwestia czasu :]
(długiego czasu

bo zawsze cos mi przerwie)
-
Blood - 08-28-2005
bosh... to mi ludzie mowili, ze mam talent...(ja tam nigdy tak nie uwazalam

)
a tu dupa...

jak sie patrzy na Wasze prace to az zazdrosc zzera
-
goofi - 09-02-2005
Mam do sprzedania pare prac

pytania prosze kierowac pod adres: asiam7@vp.pl
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2773307
-
Jałokim - 09-02-2005
goofi napisał(a):Mam do sprzedania pare prac
pytania prosze kierowac pod adres: asiam7@vp.pl
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2773307
ciekawe

Podobasz mi sie zwłaszcza w chłodniejszych tonacjach barw (krzesło i portret)
fajne fajne :]
-
Poltergeist - 09-07-2005
Ponizej 'Swiateczny Zlodziej' . Nie wiem co maja swieta do wrzesnia, ale tak mi sie jakos narysowalo
http://glowka3000.fm.interia.pl/SZ.JPG
-
Jałokim - 09-09-2005
Poltergeist napisał(a):Ponizej 'Swiateczny Zlodziej' . Nie wiem co maja swieta do wrzesnia, ale tak mi sie jakos narysowalo
http://glowka3000.fm.interia.pl/SZ.JPG
całkiem docipne ;P
a chyba do tego wątku nei wrzucałem tej pracki?
http://www.digart.pl/details.php?id=205390
-
Poltergeist - 09-11-2005
natepny
"Noc zywych manekinow"
nienaturalnosc zamierzona ;p
http://glowka3000.fm.interia.pl/manksmll.JPG