-
ReTuRn - 02-14-2006
JA zawsze przychodzę, jak już wszystko jest powiedziane, ale przynajmniej
jest co czytać ;p
-
The Stig - 02-14-2006
założmy ze przy wynagrodzeniu 1000 zł netto przecietny polak odda z tego 200 zł do budzetu. Likwidując podatki polak ten dostanie 1200 zł wynagrodzenia. Przy tym założeniu musi opłacic sobie lekrza, agencje ochroniarską, ochrone ppoż, edukacje - przykładowo studia pryatne dzienne które kosztują ok 1500 zł. czyli sumując te (podstawowe potrzeby - mozny by dorzucic PKP, PKS, MPK) wychodzi na to ze braknie Ci dwóch miesięcznych pensji by zapewnic sobie bezpieczenstwo obywatelskie i edukacje. Do tego dochodzi miesiąz zycia + opłaty i nieprzewidziane wydatki. Bardzo mozliwe ze Ci 3 pensje nie wystarczą

Życze Ci powodzenia w takim zyciu...
-
KelThuz - 02-15-2006
The Stig napisał(a):założmy ze przy wynagrodzeniu 1000 zł netto przecietny polak odda z tego 200 zł do budzetu. Likwidując podatki polak ten dostanie 1200 zł wynagrodzenia.
po pierwsze, to dostanie na reke 2400, gdyz 50% pensji stanowi dzis ZUS, a po likwidacji tego wągra ludzie wreszcie przestaną być okradani.
dalej, dzieki likwidacji podatkow ruszy do przodu gospodarka, i wzrosna inwestycje, dzieki czemu jego pensja szybko wzleci w gore.
Cytat: Przy tym założeniu musi opłacic sobie lekrza
abonament w prywatnej przychodni kosztuje miesiecznie mniej lub tyle samo co dzisiejsza miesieczna obowiazkowa skladka zdrowotna. Po zlikwidowaniu przymusowej skladki i prywatyzacji sluzby zdrowia, abonament czy ubezpieczenie zdrowotne w prywatnych firmach spadnie dzieki konkurencji.
Cytat:, agencje ochroniarską, ochrone ppoż, edukacje - przykładowo studia pryatne dzienne które kosztują ok 1500 zł
j.w. Co ty se myslisz, ze dzisiaj strazacy czy nauczyciele pracują za darmo??? przeciez tez sa oplacani z naszych pieniedzy. Tylko ze w systemie wolnorynkowym to my decydujemy gdzie te pieniadze pójdą. Znika marnotrawstwo i przeżeranie przez urzędasów.
Poza tym, jesli chodzi o studia, to pelna prywatyzacja edukacji spowoduje, ze dzieki wolnej konkurencji, ceny spadna, a wzrosnie tez prywatny mecenat ze strony przedsiebiorcow.
Cytat:. czyli sumując te (podstawowe potrzeby - mozny by dorzucic PKP, PKS, MPK) wychodzi na to ze braknie Ci dwóch miesięcznych pensji by zapewnic sobie bezpieczenstwo obywatelskie i edukacje.
co za lewacka bzdura. Pierdolisz tak, jakby dzisiaj wszystko, o czym mowisz, bylo za darmo.
W systemie wolnorynkowym, gdzie nie ma VATu, ceł i akcyzy, ceny są od 50 do 75% nizsze niz obecnie, wiec nawet za pensje 1000 zł stać nas na dużo więcej. Porównaj poziom cen np. w Kanadzie czy USA w stosunku do przeciętnej tam pensji - wychodzi że jest taniej niż w Polsce, właśnie dzięki niższym podatkom pośrednim.
Poza tym tylko taki system zmotywuje ludzi do ciezszej i bardziej wytezonej pracy, rowniez nad soba. Inaczej zawsze bedzie tu syf i burdel.
Czyli, reasumujac, WOLNY RYNEK ALBO ŚMIERĆ!
-
ReTuRn - 02-15-2006
Cytat:założmy ze przy wynagrodzeniu 1000 zł netto przecietny polak odda z tego 200 zł do budzetu
To mnie najbardziej zabiło, jako że z pensji przeciętny Polakoddaje ok. 80% do budżetu...
-
The Stig - 02-15-2006
tylko ze ja nie mowiełem o podatkach ZUS i róznego rodzaju ubezpieczniach. Ja mowiłem o przymusowych podatkach jakie ponosi kazdy polak kupujac mleko masło czy piwo czu otrzymuejac dochód. Nie płaccie ZUSu i ciekawe z czego bedziecie zyc bedac bez pracy albo na emeryturze. Poza tym gadanie o konkurencji róznych placówek jest z dupy. obnizac podatki OK ale zniwelowanie WSZYSTKICH oznacza koniec polski ! i co Ty mi tu pierdolisz o 2500 wynagrodzeniu ? przykłądowo brutto masz ok 1300 zł a netto wychodzi ci okolo 900-1000 (nie chce mi sie dokładnie przeliczac) i jakie 50 % to ZUS ? cos ty sie z giertychem na mozgi zamienił ? czy juz niewiesz co pierdolisz ? I Pozniej sie dziwic ze kaczor z kaczorem rujnuje polske jak ludzie mają takie mysli...
ReTuRn napisał(a):Cytat:założmy ze przy wynagrodzeniu 1000 zł netto przecietny polak odda z tego 200 zł do budzetu
To mnie najbardziej zabiło, jako że z pensji przeciętny Polakoddaje ok. 80% do budżetu...
a ten budzet daje ci droge, lekarza, stróza prawa autobus, pociag itd. problem twki w jebanym złodziejstwie i nieracjonalnym zarzadzaniem budzetem (przykład jebane becikowe) a nie w tym ze sa podatki róznego rodzaju. To ze sa za wysokie to kazdy wie. i jakie 80% ? a ty to chyba masz mozg leppera...
-
gannon - 02-15-2006
On ma mózg Leppera, a Ty jesteś głupi.
-
Necro Desecrator - 02-15-2006
Cytat:Nie płaccie ZUSu i ciekawe z czego bedziecie zyc bedac bez pracy albo na emeryturze.
Kurwa,człowieku, palnij sie w ten swoj lewacki łeb! NIE MA bardziej bandyckiej instytucji niz ZUS.Nie dosc ,ze jak wynika z prostych obliczeń,co najmniej 30% wpłacanych doń pieniędzy po prostu ZNIKA(tzn. jest zajebywane przez panstwo) ,to z racji tego ,ze jest to instytucja, w ktorej finanse nie wychodzą ,,na zero" lecz trzeba stale do niej dokładać,za ok 20 lat nie bedzie czegos takiego jak emerytura,bo zwyczajnie zabraknie na to pieniedzy!!! Z roku na rok buddzet ZUS'u sie kurczy,wiec jesli nie zastapia go prywatni ubezpieczyciele itp. to otrzymasz na emeryturze co najwyzej zasiłek! Skoncz z czytaniem lewackich gowien a'la GW i przejzyj na oczy!
-
Valhalla - 02-15-2006
^
powinienes dodac jeszcze, ze ZUS za nasze pieniadze stawia sobie 'pałace' :?
-
KelThuz - 02-15-2006
The Stig napisał(a):tylko ze ja nie mowiełem o podatkach ZUS i róznego rodzaju ubezpieczniach.
przeciez to haracze jak kazde inne
Cytat: Ja mowiłem o przymusowych podatkach jakie ponosi kazdy polak kupujac mleko masło czy piwo czu otrzymuejac dochód.
przeciez lolku w cenie chleba zawiera sie wysokosc gigantycznej akcyzy na paliwo, narzutu zusowskiego haraczu na pensje, podatek dochodowy od zysku, oraz VAT. dlatego chleb kosztuje 1,35 zł a nie 50 gr. i ludzie gloduja.
Cytat: Nie płaccie ZUSu i ciekawe z czego bedziecie zyc bedac bez pracy albo na emeryturze.
z oszczednosci, lolku zbozowy. Odkladanie dwukrotnie nizszej stawki niz zusowska na wlasnym koncie oszczednosciowym w banku, przez dwukrotnie krotszy czas, owocuje dwukrotnie wyzsza emerytura. ktos chce jeszcze utrzymac bandytow przy wladzy?
Cytat: Poza tym gadanie o konkurencji róznych placówek jest z dupy.
z dupy to wysrano twoje szacowne ja
Cytat: obnizac podatki OK ale zniwelowanie WSZYSTKICH oznacza koniec polski !
polski to napewno i
najwyzszy czas na to. Natomist
Polska musi byc bogata bogactwem swych obywateli - czyli zero podatkow.
Cytat: i co Ty mi tu pierdolisz o 2500 wynagrodzeniu ? przykłądowo brutto masz ok 1300 zł a netto wychodzi ci okolo 900-1000 (nie chce mi sie dokładnie przeliczac) i jakie 50 % to ZUS ?
jako ekonomista, wiem co mowie. ty nie. skoncz gimnazjum bo mnie rozpierdalasz na calej linii.
Narzut zusowski na pensje wynosi srednio 50%, a wiec jesli dostajesz na reke 1000 zl (1190 brutto), to pracodawcę to kosztuje prawie 2400 zł, ponieważ musi odprowadzić do zusu twoja skladke zusowska, ktorej oczywiscie nigdy w zyciu nie ujrzysz jako swojej emerytury. Jest to w jezyku prostych ludzi kurewskie ZŁODZIEJSTWO.
Cytat: I Pozniej sie dziwic ze kaczor z kaczorem rujnuje polske jak ludzie mają takie mysli... 
doskonale podsumowales swoj udzial w tym temacie.
Cytat:a ten budzet daje ci droge, lekarza, stróza prawa autobus, pociag itd.
drogi maja dziury, lekarze przyjmuja po pół roku, stróż prawa boi się dresiarzy, a spisuje studentów, pociągi się spóźniają i śmierdzą, autobusy są drogie w porównaniu do prywatnych busów. Zaorać budżet i państwowe inicjatywy gospodarcze!
Tylko prywatne usługi są w stanie zapewnić najwyższą jakość po najniższej cenie - to jest prawda ekonomiczna, nie dyskutuj.
Cytat: problem twki w jebanym złodziejstwie i nieracjonalnym zarzadzaniem budzetem (przykład jebane becikowe)
bo jesli cos jest panstwowe, to jest niczyje, wiec jest zle zarzadzane. Nie dociera? Przeciez to jasne jak slonce. I nie zmusisz urzedasa by sie lepiej zajmowal nieswoimi sprawami - taka jest natura ludzka.
Cytat: a nie w tym ze sa podatki róznego rodzaju. To ze sa za wysokie to kazdy wie. i jakie 80% ? a ty to chyba masz mozg leppera...
dochodowy srednio 25%, zus 50%, vat srednio 20% - to mi wychodzi już 95%, a doliczając akcyzę, wychodzimy na minus, zeby kurwy w urzedach mogly popijac kawke i wypisywac kolejne kary na "nieuczciwych przedsiebiorcow"
-
The Stig - 02-15-2006
^
^
^
jak juz wczesniej mówiłem - dobrze zarządzany budzet daje dobre owoce.
"dochodowy srednio 25%, zus 50%, vat srednio 20% - to mi wychodzi już 95%"
po pierwsze srednio to mozesz sciąc sie ma jeża.
po drugie zeby cos zabrac z czegos to te procenty trza ujmowac od tego czegoś.
po trzecie pakiet ubezpieczn dla SAMEGO PRACOWNIKA wynosi ponad 19% dokładnie chyba 19.21%
czyli:
19+19=38% upierdalanego wynagrodzenia, a vacik akcyze itd odlicza sie od towarów a nie od wynagrodzenia. co za ekonomy no niech was jasny chuj strzeli.
-
KelThuz - 02-15-2006
The Stig napisał(a):^
^
^
jak juz wczesniej mówiłem - dobrze zarządzany budzet daje dobre owoce.
wlasnosc niczyja nie moze byc dobrze zarzadzana, wbij sobie to do łba
Cytat:po drugie zeby cos zabrac z czegos to te procenty trza ujmowac od tego czegoś.
lol
Cytat:po trzecie pakiet ubezpieczn dla SAMEGO PRACOWNIKA wynosi ponad 19% dokładnie chyba 19.21%
narzut ZUSu na pensję wynosi circa 50%
czyli:
Cytat:19+19=38% upierdalanego wynagrodzenia
nie wliczyles ZUSu. i tak o 38% za dużo
Cytat:, a vacik akcyze itd odlicza sie od towarów a nie od wynagrodzenia.
i co z tego kurwa, skoro konsument placi ze swojej pensji. To tak, jakby nalozyc dodatkowy podatek na pensje wlasnie. Przeciez kupno chocby jedzenia, to koszta stałe.
-
Spirytus Sanctus - 02-24-2006
tak sobie czytam powyższe posty odnosnie likwidacji podatków. Zastanawia mnie jedna rzecz: jak wy sobie wyobrazacie państwo bez budzetu ? może sie mylę ale jak na mój gust to jest to niemożliwe. Nie wiem skąd macie swoje teorie, ale wszystkiego samemu sie nie opłaci i nie utrzyma. Pisząc swoje wizje powinniscie pomyslec o sektorze panstwowym w którym to pracuje ponad milion polaków.
-
statekx - 02-24-2006
Spirytus Sanctus napisał(a):tak sobie czytam powyższe posty odnosnie likwidacji podatków. Zastanawia mnie jedna rzecz: jak wy sobie wyobrazacie państwo bez budzetu ? może sie mylę ale jak na mój gust to jest to niemożliwe. Nie wiem skąd macie swoje teorie, ale wszystkiego samemu sie nie opłaci i nie utrzyma. Pisząc swoje wizje powinniscie pomyslec o sektorze panstwowym w którym to pracuje ponad milion polaków.
Rozmowa jest o ANARCHII koles, o anarchii.
-
Spirytus Sanctus - 02-24-2006
na szczescie jeszcze jej w polsce nie ma.
-
KelThuz - 02-25-2006
Spirytus Sanctus napisał(a):tak sobie czytam powyższe posty odnosnie likwidacji podatków. Zastanawia mnie jedna rzecz: jak wy sobie wyobrazacie państwo bez budzetu ?
zastanawia mnie jedna rzecz... NA CHUJ KOMU PANSTWO???
Cytat:Nie wiem skąd macie swoje teorie, ale wszystkiego samemu sie nie opłaci i nie utrzyma.
a nie przyszlo ci do glowy, ze moze wiekszosc tego, co utrzymuje panstwo z podatkow, jest nam kurwa niepotrzebna?
Cytat: Pisząc swoje wizje powinniscie pomyslec o sektorze panstwowym w którym to pracuje ponad milion polaków.
kolejny kurwa analfabeta
mam to w dupie. Bezproduktywni biurokraci, przezerajacy nasze podatki, powinni zostac natychmiast wypierdoleni na zbity pysk i skonfrontowani z rzeczywistoscia wolnego rynku. Tak samo pracownicy nierentownych panstwowych przedsiebiorstw - ZAORAĆ!