Black / Death (?) -
Prisca - 06-04-2004
W moim kochanym mieście, gdy zapytałam czym się różni black od death metalu to większość nie wiedziała, a Ci co wiedzieli to podawali różne odpowiedzi. I w kóncu już sama nie wiem ...
Więc czym wg. was różni się death od black metalu ?
-
Nithel - 06-04-2004
hm ekspertem nie jestem, ale wg. mnie to black jest bardzej melodyjny, ma zazwyczaj jakies klawisze i czasem jakies chory, a w death metalu to raczej tylko same gitary i rabanka na maksa ...
-
misieksanok - 06-05-2004
hmm może to tez zależy od głosu

bo w blackach jak Kredki czy Dimmu jest taki skrzeczący...
-
Acrid - 06-05-2004
Ogolnie muzyka,.. to slychac po glosie wokalisty/wokalisty, po muzyce jaka graja, czasami po tekstach

)
-
Nithel - 06-05-2004
hmm po tekstach to chyba raczej cięzko poznac, i death metal i black metal maja tematyke satanistyczna wiec ...? jakos nie za bardzo wiem jak to rozroznic po tekscie ...
-
Prisca - 06-05-2004
no mój kumpel twierdzi, że to się różni wokalem, ale kurde jak on to rozróżnia to nie wiem ;]
-
Acrid - 06-05-2004
Prisca napisał(a):no mój kumpel twierdzi, że to się różni wokalem, ale kurde jak on to rozróżnia to nie wiem ;]
Porzadny decior zazwyczaj jest groulowany,.. w blacku to naprawde rzadko wystepuje, a jezeli wystepuje, to zazwyczaj sie mowi ze jest on black-death'owy

Szufladkwoanie sux!
A co do tekstow, nie zawsze sa satanistyczne,.. przeciez nawet byc nie musza
-
Crow - 06-05-2004
Black jest spokojniejszy i posępniejszy. W Death jest wspomiany growl i szybsza (ale nie za szybka bo wyjdzie speed) perksuja i strasznie ciężkie gitary (zazwyczaj). Ale ogólnie walić te szufladkowanie, bo i tak jest masa zespołów trash/deathowych czy black/trashowych i weź to rozpoznaj... W sumie i tak metalowcy mają lepiej niż technomaniacy podobno tam występuje ponad setka (100!) rodzaji...
black - death -
Vilczymor - 06-05-2004
Porównywanie black do death to troche jak porównanie Aldony Janosz do Boba Marleya. Różnice w muzyce wydają się oczywiste, w końcu nie sposób nie odróżnić muzyki Mayhem od np Cannibali.
Pozdraviam wszystkich!
-
Crow - 06-05-2004
Vilczymorze odróżnić łatwo, ale gdy powstają zespoły mające wiele z deathu, trashu, gotyku i blacku... nie wiem czy, wtedy da się rozpoznać. Nie szufladkujmy więc, bo najważniejsza jest przecież muzyka, a nie nazwa jej gatunku.
- Anonymous - 06-05-2004
Zgadzam sie z Vilczymorem, to dwa zupełnie inne gatunki. Odróżnia sie takze bardzo prosto
-
Prisca - 06-06-2004
Skoro się tak łatwo i prosto rozróżnia, to dlaczego każdy ma inną wersję, a większość tego nie potrafi... ech... zostawmy ten temat i pozostańmy przy jakże noblowym stwierdzeniu "
Szufladkowanie sux" ;]
-
Nithel - 06-06-2004
taaaaak jestem za ;] ... teraz mam nową maksyme w zyciu "szufladkowanie sux" ...

-
Acrid - 06-06-2004
Ciekawe kto ja na tym forum napisal
Zeby nie schodzic z tematu, warto zrobic doswiadczenie ^^ Wezcie sobie kapele death oraz black, pusccie sobie to i to,.. Jezeli nie zauwazycie roznicy, to chyba naprawde slon Wam nadepnol uszko
-
Nithel - 06-06-2004
noh acrid wplywasz na ludzi

normalnie dzieki tobie zmiennie swoje zycie
No jak trzeba porownac dwie kapele death i black to roznica jest ;] tylko gorzej jest jerzeli pomiesza sie te style ze soba i jescze doda sie jakis thrash metal i niewiadomo co jescze to wtedy juz ciezko sie polapac ;] ... dlatego "szufladkowanie sux"