Forum Rockmetalshop
Black / Death (?) - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Black/Death (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-black-death)
+--- Wątek: Black / Death (?) (/thread-black-death)

Strony: 1 2 3

Black / Death (?) - Prisca - 06-04-2004

W moim kochanym mieście, gdy zapytałam czym się różni black od death metalu to większość nie wiedziała, a Ci co wiedzieli to podawali różne odpowiedzi. I w kóncu już sama nie wiem ...

Więc czym wg. was różni się death od black metalu ?

- Nithel - 06-04-2004

hm ekspertem nie jestem, ale wg. mnie to black jest bardzej melodyjny, ma zazwyczaj jakies klawisze i czasem jakies chory, a w death metalu to raczej tylko same gitary i rabanka na maksa ...

- misieksanok - 06-05-2004

hmm może to tez zależy od głosu Tongue bo w blackach jak Kredki czy Dimmu jest taki skrzeczący...

- Acrid - 06-05-2004

Ogolnie muzyka,.. to slychac po glosie wokalisty/wokalisty, po muzyce jaka graja, czasami po tekstach Wink)

- Nithel - 06-05-2004

hmm po tekstach to chyba raczej cięzko poznac, i death metal i black metal maja tematyke satanistyczna wiec ...? jakos nie za bardzo wiem jak to rozroznic po tekscie ...

- Prisca - 06-05-2004

no mój kumpel twierdzi, że to się różni wokalem, ale kurde jak on to rozróżnia to nie wiem ;]

- Acrid - 06-05-2004

Prisca napisał(a):no mój kumpel twierdzi, że to się różni wokalem, ale kurde jak on to rozróżnia to nie wiem ;]

Porzadny decior zazwyczaj jest groulowany,.. w blacku to naprawde rzadko wystepuje, a jezeli wystepuje, to zazwyczaj sie mowi ze jest on black-death'owy Wink Szufladkwoanie sux! Wink

A co do tekstow, nie zawsze sa satanistyczne,.. przeciez nawet byc nie musza Wink

- Crow - 06-05-2004

Black jest spokojniejszy i posępniejszy. W Death jest wspomiany growl i szybsza (ale nie za szybka bo wyjdzie speed) perksuja i strasznie ciężkie gitary (zazwyczaj). Ale ogólnie walić te szufladkowanie, bo i tak jest masa zespołów trash/deathowych czy black/trashowych i weź to rozpoznaj... W sumie i tak metalowcy mają lepiej niż technomaniacy podobno tam występuje ponad setka (100!) rodzaji...

black - death - Vilczymor - 06-05-2004

Porównywanie black do death to troche jak porównanie Aldony Janosz do Boba Marleya. Różnice w muzyce wydają się oczywiste, w końcu nie sposób nie odróżnić muzyki Mayhem od np Cannibali.
Pozdraviam wszystkich!

- Crow - 06-05-2004

Vilczymorze odróżnić łatwo, ale gdy powstają zespoły mające wiele z deathu, trashu, gotyku i blacku... nie wiem czy, wtedy da się rozpoznać. Nie szufladkujmy więc, bo najważniejsza jest przecież muzyka, a nie nazwa jej gatunku.

- Anonymous - 06-05-2004

Zgadzam sie z Vilczymorem, to dwa zupełnie inne gatunki. Odróżnia sie takze bardzo prosto Smile

- Prisca - 06-06-2004

Skoro się tak łatwo i prosto rozróżnia, to dlaczego każdy ma inną wersję, a większość tego nie potrafi... ech... zostawmy ten temat i pozostańmy przy jakże noblowym stwierdzeniu "Szufladkowanie sux" ;]

- Nithel - 06-06-2004

taaaaak jestem za ;] ... teraz mam nową maksyme w zyciu "szufladkowanie sux" ... TongueTongueTongue

- Acrid - 06-06-2004

Ciekawe kto ja na tym forum napisal Wink

Zeby nie schodzic z tematu, warto zrobic doswiadczenie ^^ Wezcie sobie kapele death oraz black, pusccie sobie to i to,.. Jezeli nie zauwazycie roznicy, to chyba naprawde slon Wam nadepnol uszko Wink

- Nithel - 06-06-2004

noh acrid wplywasz na ludzi Smile normalnie dzieki tobie zmiennie swoje zycie Tongue Wink

No jak trzeba porownac dwie kapele death i black to roznica jest ;] tylko gorzej jest jerzeli pomiesza sie te style ze soba i jescze doda sie jakis thrash metal i niewiadomo co jescze to wtedy juz ciezko sie polapac ;] ... dlatego "szufladkowanie sux" Wink