Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Lęk i Odraza w Las Vegas
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
[Obrazek: wujmsk.jpg]

"Lęk i Odraza w Las Vegas" wspaniała, jedyna w swoim rodzaju książka, genialnego H.S. Thompsona (polecam zapoznać się z jego życiorysem). Opowiada o reporterze i jego adwokacie, którzy wyruszyli do Las Vegas, a ich głównym prowiantem są ogromne ilości różnych psychodelików. Zdawać by się mogło, że jest to opowieść o dwóch przyjaciołach, którzy wyruszyli zabawić się w Las Vegas, ale paranoiczne wizje są tylko pretekstem do ukazania Ameryki i mentalności jej mieszkańców na przełomie lat '60 '70. Dodam jeszcze, że autor pisał książkę opierając wydarzenia na własnych doświadczeniach. Jest to jedna z moich ulubionych książek, polecam ją wszystkim.

Na podstawie powieści został nakręcony film "Las Vegas Parano", Terry'ego Gilliama, który uważam za jedną z najlepszych ekranizacji książkowych.

Ktoś oprócz mnie to czytał, albo ma chociaż taki zamiar? Zapraszam do dyskusji.
nie czytałem ale widziałem film. nawet nie wiedziałem że jest książka... powiem że film mnie rozjebał totalnie! znam te klimaty i rozumiem bardzo dobrze. zazwyczaj jest tak że książka jest o wiele lepsza niż ekranizacja i jeżeli jest tak w tym przypadku to z chęcią przeczytam Smile
widze, ze trzeba sie bedzie wziac w wakacje i przeczytac (; Szczerze, to nie slyszalam o tej ksiazce, ale ksiazek o ktorych nie slyszalam sa miliony, wiec zawsze lepiej skorzystac z czyjejs sugestii.
Mi również film zadziałał na czachę, więc pogrzebałem trochę i właśnie odkryłem tę książkę.
Jakiś czas temu z niepowodzeniem szukałam ebook'a. Dzisiaj będzie kolejne podejście, w ostateczności ją kupię.
Uwielbiam książki o takiej tematyce (czytałam kilka) + klimatyczne lata 60-70.
Również widziałam tylko film. Książka na pewno ciekawsza, ciekawe czy fabularnie dużo się różni ;]