Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Giertych skreśla Dostojewskiego i Gombrowicza
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4
http://wiadomosci.onet.pl/1545156,11,item.html napisał(a):Giertych skreśla Dostojewskiego i Gombrowicza
Roman Giertych
TVN24

"Gazeta Wyborcza": Gombrowicz, Witkacy, Kafka i Goethe usunięci z listy lektur szkolnych!
Ministerstwo Edukacji Narodowej zmieniło kanon lektur. Nowy ma obowiązywać od przyszłego roku szkolnego. Projekt rozporządzenia w tej sprawie MEN umieściło na swojej stronie internetowej.

Z listy lektur zostali wymazani: Witold Gombrowicz (dotąd licealiści czytali "Ferdydurke" i "Trans-Atlantyk") i Witkacy ("Szewcy" ). Zniknął też Johann Wolfgang Goethe - uczniowie nie poznają więc ani "Cierpień młodego Wertera" ani "Fausta". Nie ma "Procesu" Franza Kafki i ani jednej powieści Josepha Conrada. Skreślony został również "Inny świat" Herlinga-Grudzińskiego, wypadł Fiodor Dostojewski. - Widocznie IV RP nie są potrzebne dylematy moralne ze "Zbrodni i kary" - komentuje oburzony Adam Kalbarczyk, dyrektor Prywatnego Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcącego im. I.J. Paderewskiego w Lublinie i polonista z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. - Najwyraźniej poradzimy sobie bez najwybitniejszych twórców naszej literatury, krytycznych wobec polskich kompleksów. W ten sposób wzmocnimy zaściankowe tendencje i utopimy się w sosie bogoojczyźnianego samozadowolenia.

- Nowy kanon funduje nam straszliwą lukę kulturową. Takiego absurdu nawet Witkacy by nie wymyślił - komentuje dr Tomasz Wroczyński z Instytutu Literatury Polskiej Uniwersytetu Warszawskiego, również autor podręczników do polskiego.
o ja pierdolę... i to akurat moi ulubieni pisarze... brak słów po prostu... a przy okazji Romuś wprowadzi pewnie do spisu lektur obowiązkowych "Myśli nowoczesnego Polaka" Dmowskiego.
O KURWA :!:
wypierdalam stąd póki jeszcze granice są otwarte.
muszę tylko skończyć studia i nara. no chyba, że zostanę partyzantem Wink Big Grin
To nie jest smieszne, to jest tragiczne. O ile Ferdydurke MOZE bym jeszcze ostatecznie zrozumial, ale Zbrodnia i kara? Albo Jadro ciemnosci? Albo Faust i Werter?

jak to sie przyjelo na onecie - bes sęsu
No ale w zamian będziemy dukać wypociny papaja. No ja pierdole.
IstnyKurwaRomantyk napisał(a):To nie jest smieszne, to jest tragiczne.
tylko z tym partyzantem to żart... na razie swojej przyszłości w tym kraju nie widzę w jakichkolwiek barwach.pewnie dlatego, że są ciemne jak czarna dziura...
Kurwa Goethe ??? Kafka ??? "Ferdydurke" to nie czaiłem za bardzo, ale "Szewcy" byli spoko.
Co ten przyjeb wyprawia..?? Evil or Very Mad
Przemek87 napisał(a):Kurwa Goethe ??? Kafka ??? "Ferdydurke" to nie czaiłem za bardzo

Nie dziwi mnie to.
hmm...hehe... po przejrzeniu listy obowiązujących lektur stwierdzić muszę, że kilku polakożerców, lewaków i Żydów jeszcze w tym spisie pozostało
Big Grin
Niedługo Homer pójdzie w odstawkę, bo nie był katolikiem.
Ktoś musi zabić tego chujozę, zanim dojdzie do jeszcze większych tragedii
Cytat:To nie jest smieszne, to jest tragiczne. O ile Ferdydurke MOZE bym jeszcze ostatecznie zrozumial, ale Zbrodnia i kara? Albo Jadro ciemnosci? Albo Faust i Werter?

jak to sie przyjelo na onecie - bes sęsu
Książę napisał(a):Ktoś musi zabić tego chujozę, zanim dojdzie do jeszcze większych tragedii

Dokładnie.

Siostra krótko i zwięźle to określiła - idiota.
Ja zaczynam współczuć nauczycielom...
Ja sie dziwie,ze Voltaire'a nie zakazali Laughing
No i chuj.
Ale Reja nie wywalą na pewno.
Jak można było skreślić "Inny Świat" Herlinga-Grudzińskiego, "Cierpienia Młodego Wertera" czy "Zbrodnię i Karę" ... przecież to jest chore.

Niedługo będziemy kształcić Polaków na bandę idiotów... Nie mających pojęcia o wielu ważnych sprawach... No, o ile już tego nie robimy...
Może chcą osiągnać poziom edukacji europejskiej gdzie ludzie z kraju obok w liceum wiedza nie wiele więcej co ludzie z 1 gimnazjum u nas (nie mowie o szkolnictwie wyzszym ,ale widzialem niemiecką szkole w akcji i oni zaczynali potęgowanie w... wieku 17 lat Crying or Very Sad )
Sobota napisał(a):potęgowanie w... wieku 17 lat
Mylisz pojęcia. Mówimy o literaturze, a nie o matematyce (chyba ze razem z Homerem wypierdolą np Talesa z Miletu, wtedy naprawde będzie zabawnie)

EDIT.
[Obrazek: morda...jpg]
Od razu widać, że ten facet przeczytał tyle książek, zeby decydowac co bedzie się prezentowało młodym ludziom jako najcenniejsze dzieła w dorobku literatury tego kręgu kulturowego.
Stron: 1 2 3 4