Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Książki...
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

SML

Ja niestety ostatnio mało czytam a to z powodu braku czasu, trzeba zabrać sie za coś ciekawego, "Siewca wiatru" Kossakowskiej leży już na półce i aż prosi sie o przeczytanie, podobnie z HTML i PHP - jezyki stron www tez trzeba znaćSmile
Prisca moze podasz mi autora ksiażki "Kobiety nazistów" moze byc ciekawe, jakieś fakty zapewne bedą pomocne.
"Kobiety nazistów" - Anna Maria Sigmund

Bardzo dobra książka, aż niemożna uwierzyć w to, że wszyscy byli tak ślepo zapatrzeni w wodza, nawet kobiety...

SML

Oto przeważnie chodzilo tym wodzom, byli najsilniejsi, potrafili utrzymać państwo, ale pojawili sie CI ktorzy uwazali, ze ludzkośc doznaje przez nich cierpień... i nie przetwali - do dzis budzą zafascynowanie... a szczególnie kobiety które im towarzyszyły, a o których raczej sie mało mówi, moze były one jedynymi osobami którym potrafili zaufać?
Ostatno sie zachwycam twórczością Dennisa L. McKiernana. Napisał wiele książek w realiach świata zwanego Mithgardem. M.in. "Oko Łowcy", "Podróż Lisiego jeźdźca" i "Żelazna Wieża"... Wcześniej czytywałem Tolkiena, Whinstona Grooma (ten od Foresta Gumpa Smile) i R. A. Salvatorea.
Forest Gump to zajeb**ta ksiąszka !! uśmiałem sie przy niej do łez nio i jeszcze ta romantyka cos pięknego ...

a i mam bardzo wazne teraz pytanko do was !!

gdzie moge znaleść ksiąszke Adolfa Hitlera "Main Kampf" -chyba tak sie pisze ? bardzo chciałbym ją przeczytać a nawet w Tarnowie - duże miasto- niema jej Sad Crying or Very Sad
Ja dzis wypatrzylam u siebie tylko - "Hitler studium tyranii" za 71 zl, ale Main Kampf nie widzialam Sad
Swoja droga, dzis kupilam sobie "Mechaniczną Pomarańczę", którą zapewne zaraz przeczytam Big Grin
"Kobiety nazistów" tez widzialam i "Ostatnich nazistów" i takie podobne z tej serii i nawet autobiografie Rudolfa Hessa za 35zł bodaj.

SML

A mozesz podać nazwe tej ksiegarni? ew. Adres
hmmm.. ja polecam polską literature.. jest naprawde bardzo dobra....
na szczegolne wyroznienie zasluguja opowiadania Mrożka...
ostatnoio takze dorwalem Hłaska.... świetna rzecz.. naprawde goraco polecam...
a zagranicznych autorow?? warty zapoznania jest Dickens...
a jak ktos woli cos odprezajacego to King... szczegolnie "Zielona Mila"... soja droga bardzo dobry film powstal na podstawie ksiazki...
i polska fantastyka- Sapkowski, Żwirkiewicz...

pamietajcie, ze to co mnie sie podoba, nie musi sie pofdobaci Wam... gusta i gusciki... o nich sie nie dyskutuje...

życze milej lektury Big Grin
Tove Jansson - Lato Muminków Smile
Polecić... No cóż, czytałam to ze dwa miesiące przed wakacjami, ale nadal mi w pamięci zostało:

Jacek Piekara:
- Sługa Boży
- Młot na Czarownice

Książka o inkwizytorze, Mordimerze Maderinie. Trochę przypomina mi Wiedźmina.
Jako, ze sa wakacje, to czytam lzejsze ksiazki.
Ostatnio czytalam:
Dan Simmons "Eden w ogniu" - przez co zainteresowalam sie hawajskimi bostwami i legendami;
Clive Barker "Kobierzec" - czytalam to juz ze 100 razy i nadal mi sie podoba.
Felicity Savage "Pokora Garden" - spodobal mi sie motyw z tworzeniem duchow.
Graham Masterton "Dziedzictwo"
Orson Scott Card "Oczarowanie" - wspolczesnie zyjacy chlopak znajduje w lesie niezwykla polane, na ktorej spi dziewczyna strzezona przez potwora. Kiedy po latach wrocil by ja obudzic nie przypuszczal, ze dopiero teraz zaczna sie klopoty...Powiesc swietnie sie czyta, jest pelna humoru. Polecam!

Jesli chodzi o ksiazki nie zwiazane z fantasy czy horrorem, to do moich ulubionych naleza:
"Mistrz i Malgorzata" Bulhakowa;
"Corka Wikingow. " - Very Henriksen. To bynajmniej nie jest romansidlo, tylko cos w rodzaju powiesci historycznej Big Grin
"Het Gouden Ei"- Tima Krabbe. W Polsce ta ksiazka zostala wydana pod dwoma tytulami: "Zlote jajko" ( przeklad z j. holenderskiego) i "Znikniecie" ( przeklad z j. angielskiego). Ta wstrzasajaca opowiesc czyta sie jednym tchem. Naprawde polecam :!:
Czytałem naprawdę dużo książek w swoim życiu, ale i tak uważam, że "Kroniki Jakuba Wędrowycza" są najlepsze Big Grin
nio i teraz czytam lektóry ...mit o stworzeniu śwaiata oraz któl edyp sofoklesa .... z deczka mudzi sie człowiekowi jak sie ich słucha ale cusz...
ja jutro zabierm się za Chłopów Sad niebardzo mam ochotę, na półce czeka na mnie mnóstwo innych książek, alejak trzeba to trzeba
uwielbiam surrealizm, a jednym z mistrzow jak dla mnie tego gatunku jest Roland Topor.
z jego dziel to polecam "himerycznego lokatora", "trzy dramaty paniczne" i "4 roze dla luciene"...

drugim lzejszym surrealista godnym uwagi jest Boris Vian
uzywajacy tez pseudonimu Sulvivian.a ksiazki to : "i napluje na wasze groby", "pociag do opowiastek, opowiastki do pociagu"

lubie tez Kurta Vonneguta
najbardziej mi sie wbily w pamiec : "Syreny z tytana", "Rysio snajper" i zbor opowiadan "Witajcie w malpiarni"

Z science fiction Philip K. Dick "Trzy stygmaty Palmera Eldrichta" i "Ubik".moim zdaniem gosc jest mistrzem jezeli chodzi o ten gatunek.naprawde ma dobre pomysly

z powiesci grozy nie ma lepszego wedlug mnie od Edgara Alana Poe i jego "Opowiesci niesamowitych"

lubie tez dobra sensacje w wydaniu Kirsta "08/15", "Fabryka oficerow"

i obowiazkowo jezeli ktos jeszcze nei czytal to goraco polecam Georga Orwella "Rok 1984" i "Folwark zwierzecy".ksiazki traktujace o tematyce totalitaryzmu.chociaz sa to lektury, to naprawde warto przeczytac.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13