05-14-2006, 08:32 PM
Jeden z najwybitniejszych polskich muzyków rockowych.
W 1979 założył zespół Klaus Mitffoch, zespól rozpadł się w 1986 roku, ale pozostawił po sobie album "Klaus Mitffoch", który jest uznawany za jeden z najważniejszych albumów polskiego rocka. Wielkim przebojem był wtedy kawałek "Jezu jak się cieszę".
Potem Janerka nagrywał solo. Chyba najlepsze albumy to Historia Podwodna (solowy debiut), Bruhaha (1994) i Plagiaty (2005).
Podpieprzone z Wikipedii:
Generalnie to jestem fanem Lecha. Szanuję go i cenię za talent kompozytorski oraz teksty. Ulubiona płyta to Historia Podwodna z zajebistym kawałkiem "Ta zabawa nie jest dla dziewczynek"
.
Co sądzicie o Janerce i jego twórczości?
W 1979 założył zespół Klaus Mitffoch, zespól rozpadł się w 1986 roku, ale pozostawił po sobie album "Klaus Mitffoch", który jest uznawany za jeden z najważniejszych albumów polskiego rocka. Wielkim przebojem był wtedy kawałek "Jezu jak się cieszę".
Potem Janerka nagrywał solo. Chyba najlepsze albumy to Historia Podwodna (solowy debiut), Bruhaha (1994) i Plagiaty (2005).
Podpieprzone z Wikipedii:
Cytat:W 2002 roku Janerka nagrał utwór mający stanowić element kampanii na rzecz organizacji przez Wrocław wystawy EXPO w 2010 roku. W nagraniu wzięła udział elita polityczna i artystyczna Wrocławia (a także m.in. biskup i komendant policji). Przedsięwzięcie to odbiło się szerokim echem we Wrocławiu, wielu oddanych fanów twórczości Janerki odebrało je jednak jako niezrozumiałe zerwanie z dotychczasową niezależnością.
Lech Janerka jest także autorem muzyki do trzech filmów: Chcę mi się wyć Jacka Skalskiego, Obcy musi fruwać Wiesława Saniewskiego i Czyż nie dobija się konia? Macieja Żurawskiego. Wystapił również w filmie Przemysława Wojcieszka Głośniej od bomb jako ksiądz Wojciech.
Generalnie to jestem fanem Lecha. Szanuję go i cenię za talent kompozytorski oraz teksty. Ulubiona płyta to Historia Podwodna z zajebistym kawałkiem "Ta zabawa nie jest dla dziewczynek"

Co sądzicie o Janerce i jego twórczości?