Przejrzalam forum i nie znalazlam zadnego topicu o tym filmie. A niby uznawany za najwazniejszy w histroii kina. I ja sie tam zgadzam z tym stwierdzeniem
widzial ktos? jak wrazenia?
Moim zdaniem film technicznie jest wrecz doskonaly, a powstal w roku 41, gdzie wydawac by sie moglo, ze stworzenie obrazu tak idealnego jest rzecza nierealna.
Tresc bardzo wymowna. No i rezyseria (i w glownej roli tez) Orson Welles - najwybitniejsza postac kina jak dla mnie... Az mnie ciarki przechodza

Widziałem - jest to zajebisty film.
Historia w nim zawarta jest wciągająca jak w jakims kryminale...

- wszystkim polecam obejrzenie tego filmu.
kryminale jak kryminale, ale to historia z moralem, ze niektore sfery zycia prywatnego sa niedostepne i juz

najprosciej powiedziane

bo czy ktos z dziennikarzy, ktorzy sie historia Kane'a zajeli doszedl w koncu czym byla "Rozyczka"? ni

"Wstep wzbroniony"

a tak w ogole to Ty z tego zamojskiego zwierzynca jestes? dzie festiwal filmowy? tego ok. 40km ode mnie?
nie zajeli sie innymi historyjkami, tylko chcieli dikladnie zycie przesledzic i znalezc klucz do rozwiazania zagadki

a klucz splonal finalnie...
uzi napisał(a):"a tak w ogole to Ty z tego zamojskiego zwierzynca jestes? dzie festiwal filmowy? tego ok. 40km ode mnie?
'
Tak, to ten Zwierzyniec - a ten film widzialem wlasnie na akademi rok temu (w tym roku bilet na jeden film kosztowal 10 zł...

)
uzi napisał(a):"nie zajeli sie innymi historyjkami, tylko chcieli dikladnie zycie przesledzic i znalezc klucz do rozwiazania zagadki
a klucz splonal finalnie..."
Dobrze ze jeszcze nie powiedzieliśmy co było tym kluczem...
A swoją drogą to dziwne że tylko my obejrzeliśmy ten film z całego forum.... :?
Nie zajmuję się ambitnym kinem (i tak za rzadko oglądam filmy)i krytykiem nie jestem...
Jak widac forumowicze tutaj nie znaja sie po prostu na dobrym kinie. Obywatel Kane jest ciekawym filmem. Fabuła moze mnie nie zachwycila ale za to są ciekawe ujecia i interesujaco ukazana psychika glownych postaci. No i czarnobiala tasma ktora wszystkiemu dodaje subtelnego uroku dekadencji.
czarnobiala tasma -jedyna wtedy dostepna