Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: młode polskie kapele
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Dla mnie Coma stoi na pierwszym miejscu w rankingu 'młodych kapel',a 'Pierwszego wyjścia z mroku' słuchałam koło 2 tygodni bez przerwy.Do Rojka i Myslovitz miałam kiedyś szacunek,ale jakoś z czasem i poczynaniami zespołu mi uleciał,chociaż muzyka nie powiem,nawet całkiem całkiem.A o CKoD jakoś się cicho zrobiło..chyba nawet za cicho..zresztą z Comą to samo Sad
I bardzo dobrze, że o Comie zrobiło się cicho ;P. Naprawdę nie rozumiem, dlaczego wielu tak się zachwyca muzyką tego zespołu. Monotonia, nuda, nieciekawy styl... Zupełnie mnie nie przekonuje.
Nie inaczej! Piwo dla Ciebie, Kamael. Myślałem, że na forum są jedynie zwolennicy tego zespołu.

Primo: teksty, które jadą sztucznością i nadmierną egzaltacją na kilometr (szczerze mowiac, liryki Comy są równie zabawne w analizie i interpretacji jak płyta "Notes" Tedego, to nadużywanie słowa 'mrok', ten buntowniczy image, te samobójcze aluzje, wiadomo, młodzież na to poleci)
Secundo: muzycznie ZADNEJ oryginalności.
Tertio: postawa lidera i jego zbyt wielkie pojęcie o własnym ja.
Franek, myślałem tak samo, ale jak widać wreszcie przyszedł czas, by się ujawnić i położyć kres nieuzasadnionemu wychwalaniu tego słabego zespołu ;].
Oczywiście zgadzam się z wszystkim co napisałeś... Dodam tylko, że mnie ten pseudo-mrok niesamowicie bawi i faktycznie jest czymś w sam raz dla zbuntowanych 15 latków.
Co do muzyki - mam wrażenie, że ludzie w naszym kraju uparli się, by coś takiego "tworzyć". Przecież podobnie grało już wcześniej kilka innych zespołów (podobnie słabo muzycznie, podobnie pseudo-agresywnie). Nie bójmy się tego powiedzieć - taka muzyka jest po prostu denna.
Kamael napisał(a):Dodam tylko, że mnie ten pseudo-mrok niesamowicie bawi i faktycznie jest czymś w sam raz dla zbuntowanych 15 latków.
Hehe,jakbym słyszała mojego starego Wink A tak serio,nigdy nie podchodziłam do Comy aż tak emocjonalnie,przed wszystkim nie jestem ich 'fanką'.Stwierdzam tylko,że to dobry zespół i już,bez zbędnych czułości Big Grin
OK, jedziemy z tematem Smile

Myslovitz - chyba najlepszy i najbardziej znany zespól. Szkoda, że nie zrobili specjalnej kariery za granicą, na pewno mieliby szansę (a tak to mają chyba tylko fanklub w Brazylii Smile )Debiut, Rozmyslania, Milosc i Korova to spokojnie jedne z najlepszych pozycji ostatnich 10 lat, a trzecia to dla mnie jedna z polskich płyt wszechczasów.

Ścianka - "Białe wakacje" baaardzo mi się podobały. Chciałem ostatnio "Dni wiatru" zakupić, lecz odrzuciła cena - polska płyta za 50 złotych ? I tak dziwne, ze sie na nią natknąłem - nakład prawie wyczerpany. Jeśli pozostałe płyty również będą tak dobre, to na pewno polska czołówka.

Riverside - dobry zespół. Nie podzielam wprawdzie ogólnego entuzjazmu i fanatyzmu, zaledwie lubię Smile

Lenny Valentino - supergrupa - największe osobistosci polskiej sceny rockowej (muzycy Scianki, Rojek, koles z Negatywu) stworzyli naprawdę świetna plytę "Uwaga! Jedzie Tramwaj". Niesamowita atmosfera albumu, bardzo spokojny, smutny i psychodeliczny.

Coma - jak w powyższym poście

Negatyw - widziałem tylko to, co leciało w TV. Niespecjalnie mi podeszło, ale może jeszcze dam zespołowi szansę.

Cool Kids of Death - słyszałem tylko Armię Zbawienia (świetny tekst, trochę sztuczny buntowniczy wokal, ale fajnie rzężące gitary), Butelki z benzyną i kamienie (tu już gorzej, już sam refren apelu zalatuje mi megalomanią) oraz ich cover Joy Division - Disorder (nieeee). Szczerze mówiąc, to nie wiem, co o nich myśleć.

Wilki - nie są już tacy młodzi, niemniej Gawlińskiego nie mozna nazwac dinozaurem Smile. Bardzo lubię za teksty (nie, Wilki to nie tylko "Baśka" Smile ) i za indianski klimat.

The Car Is On Fire - na polskiej scenie ewenement, niemniej nie znoszę wokalu Dejnarowicza.

Lao Che - no, jedno z objawień tego roku i ciekawszych zespołów na polskiej scenie. Byle tylko nie popadli w megalomanię i nie tworzyli albumów koncepcyjnych na tematy polityczno-społeczne. Na razie jest świetnie i ciekawie.

CashMERE - http://www.cashmeretheband.prv.pl/ Polecam ! Mi się podoba. Sporo irlandzkich naleciałości (skrzypce) i fajny kobiecy wokal.

Kombajn do zbierania kur po wioskach - nie słyszałem. Nazwa ciekawa Wink
Cytat:Riverside - dobry zespół. Nie podzielam wprawdzie ogólnego entuzjazmu i fanatyzmu, zaledwie lubię Smile
Co do "Comy" to sie z Toba zgodze Franku , mnie tez dziwi tak wielki entuzjazm co do tej kapeli .
Ale jezeli chodzi o Riverside to moim zdaniem jest to zespol genialny i juz nie moge sie doczekac ich trasy promujacej nowy album "Second LIVE Syndrome" Smile . No ale kazdy ma inny gust , mi Riverside sie bardzo podoba Smile .
Lao Che - to napewno jedna z najlepszych polskich kapel . Mam "Powstanie Warszawkie" i "Gusła" i obie płytki na wysokim poziomie . (ale chyba bardziej jednak lubie "Powstanie ... " , moze to z sentymentu bo ta plyte poznalem wczesniej ? Smile ) . Zdecydowanie jedno z moich "odkryc roku " .

Myslovitz - moze byc . Tym razem ja nie rozumiem takiego fanatyzmu do tego zespolu . Ich plyty sa naprawde niezle , ale nie popadajmy w skrajnosc . (chociaz wedlug mnie albumy "Myslovitz" i "Milosc w czasach popkultury " , "Korova Milky Bar" albo "Z Rozmyslan Przy Sniadaniu" to rzeczywiscie swietne albumy (szczegolnie pierwsze 3 ) Wole jednak Riverside Smile . Choc swoja droga nie wiem czy Myslovitz mozna nazwac mlodym zespolem .
Cytat:Ale jezeli chodzi o Riverside to moim zdaniem jest to zespol genialny i juz nie moge sie doczekac ich trasy promujacej nowy album "Second LIVE Syndrome" Smile
Szczerze ? Ja też czekam do przyszłego roku i się niezmiernie wkurzę, gdy ominą "Ucho" Wink
-Rene- napisał(a):
Kamael napisał(a):Dodam tylko, że mnie ten pseudo-mrok niesamowicie bawi i faktycznie jest czymś w sam raz dla zbuntowanych 15 latków.
Hehe,jakbym słyszała mojego starego Wink
Eee, ale ja stary jeszcze nie jestem - żeby nie było niedomówień ;D.

franek napisał(a):"Ścianka - "Białe wakacje" baaardzo mi się podobały. Chciałem ostatnio "Dni wiatru" zakupić, lecz odrzuciła cena - polska płyta za 50 złotych ? I tak dziwne, ze sie na nią natknąłem - nakład prawie wyczerpany. Jeśli pozostałe płyty również będą tak dobre, to na pewno polska czołówka.
Słyszałem opinie, że Ścianka ostatnio mocno obniżyła loty, z koncertów ludzie wychodzą niezbyt zachwyceni... W każdym razie "Białe wakacje" kilka razy przesłuchałem (kilka miesięcy temu wypożyczyłem na dwa dni) i wrażenia mam jak najbardziej pozytywne. Może kiedyś wreszcie uda mi się kupić ten album.
Ja ze swojej strony polecic moge Snowball Wink
Zespol nieznany, plyty nie maja jeszcze, same demowki, ale ich uwielbiam ;D

www.snowball.cyberion.org

Mozna sciagnac kilka mp3
Ja dorzuce ten młody zespoł grajacy progresywny metal.

www.newbreed.metal.pl
A ja polecam mój rodzimy rzeszowski projekt kolesi z Jesus Chrysler Suicide: Neonovi. Muza to coś pomiędzy grunge, hard rockeim a alternatywą spod znaku Sonic Youth. Czadowe, melodyjne ale nie ocierajace sie o sztampę. Wcześniej nazywali się Lothlorien ale z wiadomych przyczyn zmienili nazwę. Grają już kopę lat jednak póki co z kontraktu nici. Byli blisko wypłynięcia ale pewna znana duża wytwórnia mając vacat wybrała na niego niestety swego czasu kapelę młodego Olbychskiego - Reds, co nie dało żadnych efektów bo o Reds nie słychać już nic, a Neonovi wciąż czekaja na swoją szansę. Stronka:

http://www.neonovi.art.pl/

http://neonovi.mp3.wp.pl/?tg=L3Avc3RyZWZ...c4OS5odG1s - parę mp3 do zassania - polecam (nie wiem czemu są tam w kategorii brit-pop - ktoś za wszelką cenę chciał zaszufladkować Big Grin .

Dodam iż kawałek "Dom bez klamek" został zainspirowany paroma imprezami w których uczestniczyłem Wink
A ja polecam siebie na przyszłość bo jeszcze nie teraz Mad
SHOX! napisał(a):A ja polecam siebie na przyszłość bo jeszcze nie teraz Mad
Ja dokładnie tak samo... na razie tylko piszę kawałki w domu Tongue
Riverside - jeden z lepszych zespołów na światowej scenie prog rockowej.

Indukti - zespół grający progresywny metal, na ich debiucie S.U.S.A.R. gościnnie zaśpiewał Mariusz Duda... http://www.indukti.art.pl
Stron: 1 2