Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: The Yardbirds
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam ,
Znana brytyjska grupa rockowa , jedna z tych która tworzyła British invasion . Znana jako najwieksza wylegarnia talentow gitarowych i notorycznego rozpadania sie . Zalozona w 1963 roku przez Keitha Relfa (wokal) , Paula Samwell-Smitha (bas) i gitarzystow Chrisa Dreji oraz Anthony Tophham'a . Grali oni typowy dla swoich czasow rock'n'roll i rythm and blues . Prawdziwa ich historia rozpoczyna się jednak kiedy młodziutki , genialny gitarzysta Eric Clapton dołącza do ich składu . ich muzyka zaczyna wtedy coraz bardziej zblizac sie do bluesa z dominacja gitary elektrycznej . Grupa wydawala sie konczyc swa dzialalnosc kiedy Eric Clapton zdecydowal odejsc od Yardbirds'ow w 1965 roku . Niespodziewanie miejsce Claptona zajmuje inny genialny gitarzysta (polecony przez Jimmiego Page'a ) Jeff Beck . Pozostaje on w zespole przez dwa lata , jednak chwiejnosc nastroi Becka niepozwala normalnie funkcjonowac zespolowi (mimo ze jego partie gitary byly wprost genialne ) tak wiec w 1968 roku zostaje on ostatecznie zastąpiony przez inna gitarowa slawe , Jimmiego Page 'a ( ciekawostka jest to , ze przez pewien czas Page grał w zespole na gitarze basowej ) . Pozniej razem z Beckiem pelnili funkcje liderow , lecz po pewnym czasie Page zaczal wypierac Becka z zespolu swoimi , w kazdy dzien kocertowania , magicznymi i perfekcyjnymi partiami gitary elektrycznej . Wkrotce Becka na dobre wyrzucono z zespolu . W burzliwym roku 1968 z grupy odchodzi jeszcze Keith Relf i Jim McCarty , pare miesiecy pozniej Chric Dreja . Page pozostaje sam z menagerem Peterem Grantem (pozniejszym , rewolucyjnym i wspanialym menagerem Led Zeppelin ) i zobowiazaniami kontraktowymi wobec wytworni . By je wypelnic , wynajduje i zatrudnia trzech muzykow Johna Bonhama (perkusja) , Roberta Planta (ktory pozniej polecil mu wlasnie Bonhama , wokal ) i Johna Paula Jonesa (multiintrumentalista i znany producent grajacy na poczatku tylko na gitarze basowej ) . W ten sposob , w roku 68 powstaje reinkarnacja Yardbirds , poczatkowo znana jako "The New Yarbirds " , a wkrotce potem jako historyczny zespol Led Zeppelin
Znacie , lubicie ? Moim zdaniem zespol bardzo dobry , w szczegolnosci jezeli chodzi o gitary (no bo jak moze byc inaczej skoro w jednym zespole udzielali sie Eric Clapton , Jeff Beck i Jimmy Page Wink ) . Szczerze polecam i zapraszam do dyskusji .
PS . Dla kogos , dla kogo nazwisk bylo za duzo to przedstawiam skład ogólny Yardbirdsow :

Jeff Beck - gitara
Eric Clapton - gitara
Chris Dreja - gitara, później gitara basowa
Jim McCarty - perkusja
Jimmy Page - gitara, początkowo gitara basowa
Keith Relf - śpiew
Paul Samwell-Smith - gitara basowa
Anthony "Top" Topham - gitara

A dla kogos , kto chcialby sie z nimi zapoznac , zamieszczam dyskografie :

1964 Five Live Yardbirds
1965 Having a Rave Up
1965 For Your Love
1966 Roger the Engineer
1966 Over Under Sideways Down
1966 The Yardbirds
1966 Sonny Boy Williamson & the Yardbirds
1967 Blow-Up
1967 Little Games
1971 Live Yardbirds Featuring Jimmy Page (zostala wydana w czasach gdy Led Zeppelin odnosil sukcesy , lecz prawie natychmiast wycofana z produkcji , gdyz Epic wydal ta plyte bez zezwolenia Page'a , ktory byl zalamany jakoscia dzwieku i sztucznymi odglosami publicznosci )
1999 Rhythm & Blues
2003 Birdland
Raz przesluchalem jedna z plyt i musze powiedziec ze daja rade, niestety reszta ich tworczosci jest dla mnie tajemnica.
Znam jedynie "Roger the Engineer" (fantastyczna płyta) i mocno nad tym faktem ubolewam, bo zespół naprawdę zacny. Swoją drogą nie wiedziałem, że grały w nim gwiazdy tego formatu ;o.

Uwielbiam taką muzykę, tak więc słuchanie The Yardbirds sprawia mi wielką przyjemność... Teraz właśnie sobie włączyłem i odpoczywam przy "Lost Woman".
Mam nadzieję, że w najbliższym czasie dorwę jakieś inne albumy, bo przecież znajomość jednego to stanowczo zbyt mało.
Kamael - skoro jesteś zainteresowany Yardbirds'ami to polecam przejsc sie do najblizszego Reala - ja wczoraj znalazlem tam za jedyne 19.99 skladanke Yardbirds'ow z dwoma plytami z dyskografii , a mianowicie debiutu "Five Live Yardbirds" i "Blow Up" . Do tego dochodza wszystkie single wydane za czasow Claptona i Becka . Ogolnie pozycja bardzo ciekawa jak za takie grosze . Polecam .
Cytat:Swoją drogą nie wiedziałem, że grały w nim gwiazdy tego formatu ;o.
Jak pierwszy raz ich posluchalem a potem przeczytalem kto w tym zespole gra to mi tez szczena opadla , bo wlasciwie wydawalo mi sie to 'niemozliwe' zeby w jednym zespole grali gitrzysci takiej klasy jak Clapton , Beck i Page . Ale zespol naprawde jest bardzo dobry . Chociaz wokal Keith'a Relf'a czasami mnie wkurza (szczególnie w takich beznadziejnie jakosciowych bootlegach , kiedy jego glos brzmi jak jakis skrzek a nie zwykly wokal Smile ) .
pozdrawiam
"Blue Eyed Blues" - powie mi ktoś kto na tym albumie grał??
To jest z tego co wiem jakaś składanka z najlepszymi utworami grupy z róznych okresów - a więc gra tu Clapton, Beck oraz Page. Nie jestem niestety tego do końca pewien, gdyż tej płytki nie mam, ale kiedyś pożyczyłem od kolegi i słuchałem.