Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Iron Butterfly
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam ,
myśle ze temat o tej kapeli powinien znalezc sie w kazdym dziale rock/hardrock .
Zespół założony w 1966 r , w San Diego w Kaliforni przez Ronalda Bushy'ego i Doug Ingle'a . Zespół grał cos w rodzaju acid/psychodelic/hard rocka . Zadebiutowali w marcu 1968 r albumem "Heavy" , a w jego skladzie grali wówczac (oprocz załozycieli )
Darryl DeLoach, Danny Weis i Jerry Penrod . Ich miejsce po rozpadzie kapeli po wydaniu debiutanckiego krazka zajeli Erik Braunn i Lee Dorman . W 1968 wydaja swoja najslynniejsza i najbardziej ceniona (juz zaliczana do klasyki rocka ) plyte "In-A-Gadda-Da-Vida" (sprzedana w 4 milionach egzemplarzy , ciekawostka jest to , ze jest to pierwsza plyta ktora zostala uznana za platynowa ) . Na plycie znalazl sie ich najslynniejszy utwor , 17 minutowa symfonia "In-A-Gadda-Da-Vida" ktora wlasciwie zaslyneli . W 1969 roku wydaja kolejna plyte , "Ball" i dociera ona do 4 miejsca na amerykanskich listach najlepiej sprzedajacych sie albumow . Zespol zostaje zaproszony na festiwal w Denver , gdzie gra razem z takimi gwiazdami jak Joe Cocker , Jimi Hendrix czy Creedence Clearwater Revival . W 1970 roku zespol opuszcza Erki Braunn , a jego miejsce zajmuja Larry Reinhardt i gitarzysta grupy Blues Image , Mike Pinera . W maju roku 1970 Iron Butterlfy wydaje plyte "Iron Butterfly Live" a pare miesiecy pozniej krazek "Metamorphosis" z ktorej pochodzi piosenka Easy Rider wykorzystana pozniej w filmie "Easy Rider" . Mimo ogromnych sukcesow grupa rozpada sie w 1971 roku . W latach 75/76 Bushy i Braunn probuja bezowocnie reaktywowac zespol .

Znacie , lubicie ? Moim zdaniem zespol przegenialny , mimo , ze wydali tylko kilka plyt . (szczegolnie chodzi mi o wydawnictwa pod koniec lat 60 i poczatku lat 70 , moim zdaniem plyty z lat 75/76 nie umywaja sie do wczesniejszych albumow ) . Wedlug mnie kazdy fan rocka powinien znac przynajmniej LP " In-A-Gadda-Da-Vida" , polecam kazdemu .

Dyskografia dla zainteresowanych :

Heavy 1968
In-A-Gadda-Da-Vida 1968
Ball 1969
Iron Butterfly Live 1970
Metamorphosis 1970
The Best of Iron Butterfly /Evolution 1972
Scorching Beauty 1975
Sun and Steel 1976

pozdrawiam
KubusPuchatek napisał(a):In-A-Gadda-Da-Vida 1968
Znam tylko to i co tu dużo mówić, tytułowiec to jedna z najgenialniejszych pozycji w historii rocka. Psychodeliczna muzyka trochę kojarząca się z The Doors, wplecione motywy orientalne, niemalże heavy metalowy riff (IB uważany jest za jednego z prekursorow gatunku) i niesamowity klimat utworu. Inne utwory nie wyróżniają się specjalnie, ale dla tego jednego warto płytę nabyć.
Znam pierwsze 3 płyty. Najbardziej lubie chyba jednak debiut. A mój ulubiony utwór to przegenialny, mroczny "Iron butterfly theme"

PS: Kubuś, posłuchaj se Vanilla Fudge :]
Vanilla Fudge oczywiscie znam , bo jak mógłbym nie znać takiej klasyki Smile Moze nie jestem na pamiec obeznany w ich dyskografii ale od czasu do czasu lubie posluchac sobie ich plyt i wybranych kawalkow . Bardzo lubie ich debiut ( "Vanilla Fudge" ) , jest to według mnie ich zdecydowanie najlepsza płyta . Nastepne płytki sa niezłe ale to juz nie tak wysoki poziom jak wspanialy debiut . No i wkoncu dzieki tej grupie mamy organy jako obowiazkowy instrument rockowy Wink . Do tego bardzo lubie wokal Stein'a . Ogolem grupa calkiem niezla .

A wracajac do Iron Butterfly , to zdecydowanie moja ulubiona płyty to "In-A-Gadda-Da-Vida" , a wlasciwie jej strona "B" . Ten utwor to poprostu potega i swietnosc . Jeden z najgenialniejszych utworow rockowych jaki kiedykolwiek powstal . "Heavy" tez jest , tak jak mowisz , bardzo dobre . Uwialbiem ten psychodeliczny klimat w ich utworach. Moim zdaniem ich trzy pierwsze plyty ("Heavy" , "In-A-Gadda-Da-Vida" , "Ball) to juz klasyka i kazdy ma obowiazek je znac Wink . Doug Ingle to tez calkiem niezly wokalista , ale mnie po dluzszym sluchaniu Butterfly'ow troszke irytuje , moze ta przez ta specyficzna barwe ? Zespol szczerze polecam ,
pozdrawiam
Skubani, reaktywowali się Big Grin Grają sobie koncerty na całym świecie... http://www.ironbutterfly.com/
Cytat:Skubani, reaktywowali się Grają sobie koncerty na całym świecie... http://www.ironbutterfly.com/
A to buce! Trzeba to dokladnie zbadac, moze zagraja jakis koncert w Polsce. Chociaz szczerze w to watpie, pewnie i tak nikt by nie przyszedl :/.